DAP SINJAN

Dierenarts Sinjan BV
Ringlaan, 180 2170 Antwerpen (Merksem)
03/646.01.19      info@dierenartssinjan.be
Ondernemingsnummer: 0875.610.585

De praktijk is reeds jaren gevestigd op de Ringlaan te Merksem, een makkelijk te bereiken hoofdbaan in Merksem. Wij werken met 2 dierenartsen en proberen u steeds zo snel mogelijk verder te helpen.

U kan uw bestellingen steeds per mail of via de App doorsturen.

Afspraken boeken voor operaties graag telefonisch. We proberen alle operaties 's morgens te laten doorgaan zodat uw diertje niet tijdens de dag moet nuchter blijven.

Content photo

Onze filosofie

Wij begrijpen de sterke band die bestaat tussen u en uw huisdier. Onze manier van werken weerspiegelt dan ook onze overtuiging dat we voor onze patiënten dezelfde kwaliteit van verzorging willen aanbieden die we verwachten voor onszelf. De vreugde en voldoening die we in ons werk vinden, willen we graag uitstralen op u en uw dier.

Ons streefdoel:

-Onze patiënten een goede medische behandeling geven en dit aan een juiste prijs.
-Een zuivere, vriendelijke en professionele atmosfeer creëren waarin U en Uw huisdier zich prettig voelen.
-De hechte band tussen U en Uw huisdier ten volle respecteren.
-Door preventieve geneeskunde de levenskwaliteit en levensverwachting van onze huisdieren verlengen.
-Voorkomen is beter dan genezen!

Wij willen u helpen om uw huisdier van de geboorte tot op zijn oude dag fit, gezond en gelukkig te houden. Onze preventieprogramma's zijn aangepast aan het ras en de leeftijd van uw huisdier. Voor uw dieren bestaan de controles naast vaccinaties en ontwormingskuren ook uit aangepaste voedingsadviezen, tandverzorging, huidverzorging.


Content photo

Preventieve zorg

Een goede raad: wacht niet tot uw huisdier ziek is om uw dierenarts te raadplegen!

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dit gezegde is ook perfect van toepassing in de diergeneeskunde.

Uw dieren kunnen veel ziektes oplopen, zelfs als ze thuis verblijven. Preventieve geneeskunde is een essentieel onderdeel geworden van onze huidige praktijk omdat het helpt uw metgezellen gezond te houden. Een Jaarlijkse controle van uw huisdier is daarom onontbeerlijk voor het vroegtijdig opsporen van mogelijke ziektes en ter voorkoming van veel erger.

Het vaccineren van uw hond, kat, fret of konijn maakt ook deel uit van deze preventieve zorg. Het doel is om uw metgezel tegen vaak dodelijke ziekten te beschermen. Het type vaccin en de frequentie van herhalingen zijn aangepast aan de leeftijd en leefomstandigheden van het dier (kat op appartement met of zonder toegang naar buiten, jachthond, het verblijf in het buitenland, ...).

Een anti parasitaire bescherming aangepast aan hun levensstijl of bijkomend voedingsadvies maken ook deel uit van de preventieve geneeskunde dit als beste bescherming voor uw huisdier.

Wij raden u ook aan een  volledige check up te laten maken van uw huisdier als hij/zij een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Dit om belangrijke aan leeftijd gerelateerde ziekten op te kunnen sporen (10 jaar voor katten en honden 7 jaar): reumatoïde veroudering, prostaat, hart, oog , hersenen, nier. Op deze leeftijd is het ook noodzakelijk om het dieet aan te passen aan voedingsbehoeften van de oudere dieren.


Medische consultaties

Wie kent uw huisdier beter dan u? Niemand.

Zijn gedrag verandert, je vindt hem ‘raar’, "hij eet minder, slaapt veel, verstopt zich of lijkt ziek maar je weet niet goed wat ... De meeste dieren laten moeilijk hun pijn zien zodat elke verandering in hun houding of gedrag moet worden geïnterpreteerd als een potentieel gezondheidsprobleem.

Er moet onmiddellijk contact opgenomen worden wanneer uw huisdier waarschuwingstekens laat zien of zijn toestand het oplegt (verlies van eetlust, diarree of bloed in de ontlasting, kreupelheid, gewichtsverlies, gebrek aan energie, haaruitval, problemen met plassen, klachten, krassen of constant bijten, enz.) Wij zijn er om de aanwijzingen te identificeren en de aandoening van je metgezel te behandelen.


Huisbezoeken

Je bent niet in de gelegenheid om ons te bezoeken? Wij komen ook bij u aan huis. En als uw huisdier gehospitaliseerd moet worden verzorgen wij eventueel ook het transport.

We beschikken ook over een draagbare betaalterminal.

Identificatie

Identificatie is verplicht:

- Voor alle honden ouder dan 4 maanden

- Voor alle honden en katten in geval van overdracht of verkoop.

Dit gaat snel en is pijnloos. De elektronische identificatie is heel praktisch en vervangt de tatoeage.

Het is ook onmisbaar voor het terugvinden van uw huisdier indien het als verloren wordt opgegeven.

Wij hebben de noodzakelijke apparatuur voor de inplanting van deze microchip en het uitlezen van de transponders. De microchip implantatie kan worden uitgevoerd bij alle dieren, ongeacht ras (ook bij gekruiste honden of huiskatten).

Via de app kunt u trouwens het dier zeer snel aangeven aan DogID, indien het zou verloren zijn gelopen. Ga naar Homepagina - Verloren



Tandheelkundige zorg

Een goede tandverzorging voorkomt een slechte adem, verlies van tanden of meer substantiële orale ziekten (bacteriële infecties, gingivitis, parodontitis, ...)

Wij zijn uitgerust met een tandheelkundige infrastructuur die net zoals bij de humane tandverzorging wordt gebruikt om tandsteen te verwijderen en nodige tandzorg toe te dienen.

De meeste ingrepen doen wij  onder volledige narcose. Het meest voorkomende is tandsteen verwijdering met behulp van een ultrasoon apparaat (hetzelfde type als van een tandarts).

Na het ontkalken polijsten wij de tanden want dit vertraagt nieuwe tandsteenvorming. Elk dier krijgt  vóór en na de ontkalking een antibiotica kuur.


Oogheelkunde

Wij staan tot uw beschikking voor zowel oogonderzoek als voor operaties. Van een eenvoudige lopend oog tot misvormde oogleden zullen wij voor u de beste opties aanreiken voor uw hond of kat.

Chirurgische ingrepen

De uitgevoerde operaties zijn heel divers:

- gebruikelijke interventies (sterilisatie, castratie, ...)

- Of de meer gespecialiseerde ingrepen (biopsie, wonden trimmen, tumoren verwijderen, digestieve chirurgie, chirurgie van de urinewegen, ogen ...)

Voor heel technische chirurgie werken we samen met gespecialiseerde collega's.

Dermatologisch overleg

Huidziekten komen bij honden en katten steeds vaker voor en mag niet worden verwaarloosd. Ze leiden vaak tot erge jeuk die kan leiden tot bloedingen en zweren op het hele lichaam. 

Er zijn vele type huidaandoeningen. Aantasting door parasieten, infecties, allergieën en hormonale problemen behoren tot de meest voorkomende oorzaken. Maar heel soms zal de veterinaire dermatoloog worden geconfronteerd met immuun gerelateerde, genetische of kwaadaardige aandoeningen.

Op basis van de resultaten van het klinisch onderzoek bieden wij dan ook een oplossing voor het dermatologisch probleem.

Met aanvullende testen waaronder video-otoscopie, krijgen we een volledig  beeld van de gehoorgang van het dier (videobeelden), met huid af te schrapen zoeken we naar parasieten in de vacht, dit onderzoek bestaat uit een trichographische analyse van het haar (ringworm onderzoek ...), een cytologie (cellen van de huid, bacteriën en gisten) en allergietesten (intradermaal), huidbiopsies (huidstalen) voor een histopathologisch onderzoek en stalen voor een bacteriologisch onderzoek, schimmel cultuur of hormonale dosering.


Orthopedisch overleg

Een dier dat mankt is een dier dat dat pijn heeft, het is zijn manier van uiten van de pijn.

Orthopedische aandoeningen komen vaak voor bij honden, maar ook katten en heel kleine dieren zoals fretten, konijnen en kleine knaagdieren.

Zij zijn verantwoordelijk voor acute of chronische pijn die zich kan ontwikkelen zonder dat het dier klaagde. Orthopedische aandoeningen kunnen mogelijk het gevolg zijn van een trauma zoals een val of ongeval op de openbare weg, maar kan ook spontaan optreden zonder traumatische context en dit vooral bij jonge honden (heupdysplasie of ellebogen).


Gedragsoverleg - Therapie

De plaats van gezelschapsdieren binnen de gezinnen is erg veranderd in de afgelopen 20 jaar en het aantal gedragsstoornissen worden steeds vaker gemeld: Binnen urineren, destructief zijn, onophoudelijk blaffen, agressie ...

Gedragstherapie wordt vanaf het begin aanbevolen, vanaf de adoptie van uw huisdier of voor de puberteit aanbreekt om de basisregels van uw leven te bepalen.

Tijdens dit overleg zullen veel tips worden aangereikt om uw huisdier beter te begrijpen, de signalen aan te leren, dit om ernstige gevolgen te voorkomen in de ontwikkeling van uw huisdier en zijn plaats in zijn roede.

Het is beter, met dit soort consultaties dat alle mensen die met de dieren samen leven aanwezig zijn, zodat door iedereen dezelfde commando’s of overdracht van informatie  correct worden uitgevoerd. 

Dit overleg is alleen mogelijk op afspraak.


Tips en verkoop van voedingsmiddelen

Goed voedsel is het eerste geneesmiddel!

Omdat het voedsel dat u uw huisdier geeft essentieel is voor een goede gezondheid stellen wij u verschillende reeksen van voeding voor huisdieren voor (hond, kat en nieuw huisdier) die wij speciaal hebben uitgekozen om hun hoge technische kwaliteit (smaak, voedingswaarden, balans, verteerbaarheid, ...)

Wij bieden u drie types voeding voor:

- "fysiologisch voedsel" voor gezonde dieren, om ze in goede gezondheid  te houden en aangepast aan hun leeftijdscategorie.

- "dieetvoeding" voor dieren die lijden aan een pathologisch probleem (obesitas, allergieën, hart-en vaatziekten, diabetes, nierfalen, enz.) en een belangrijke aanvulling zijn, zelfs noodzakelijk van een medische behandeling.

- "Specifieke voedingsmiddelen" We kunnen ook, op verzoek, andere voedingsproducten leveren die wij nu niet op voorraad hebben.

Op de Hills voeding geven wij 10% korting met een spaarkaart.


Geneesmiddelendepot

Wij bieden u de noodzakelijke producten die nodig zijn voor de zorg voor uw huisdier, zoals shampoos, producten voor mondhygiëne, het reinigen van de ogen of oren, enz.

Noodgevallen

Noodgevallen worden ondersteund tijdens onze consultatie uren. 

Analyse Laboratorium

De bloedonderzoeken worden door ons doorgestuurd naar de meest gerenommeerde laboratoria, alle uitslagen worden met u persoonlijk besproken.

Wij voeren systematisch microscopisch onderzoek uit voor dermatologische ziekten, urine, spijsvertering ...

Digitale Radiografie - Echografie

Wij voeren volgende testen uit:

Echografie

Niet noodzakelijk om het dier onder narcose te brengen, met een echografie kunnen we in het lichaam kijken, vooral voor het hart en de buikorganen: lever, milt, darmkanaal, blaas, prostaat, baarmoeder.

Deze beeldvormende techniek is een aanvullende test die kan worden aangeboden bij een klinisch onderzoek of tijdens een controle. Deze test is pijnloos en kan, om uw metgezel gerust te stellen, worden uitgevoerd in uw aanwezigheid.

Endoscopie

Bij deze techniek krijgt men door een optische vezel gekoppeld aan een camera zicht op holle organen in het lichaam: hoofdzakelijk bedoeld voor het spijsverteringskanaal (slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm ) en de luchtwegen (neus, luchtpijp, bronchiën).Voor dit onderzoek zullen wij u doorverwijzen naar een specialist

Radiografie

Radiografie is een fundamenteel element van de diagnose en onmisbaar in de orthopedie en longziekten. Voor de spijsverteringschirurgie zorgt het ook voor veel bijkomende diagnoses (transit verstoppingen, detectie van nierstenen, etc.)


Operatieruimte

Onze operatiekamer is perfect uitgerust om uw huisdier te opereren in de beste veiligheidsomstandigheden door ons anesthesie apparaat op gas en het toestel dat de permanent de ademhaling van uw huisdier monitort. Het comfort van uw huisdier is onze prioriteit, daarom raden wij u pijnstillers voor de meerderheid van onze interventies aan.

Je verloren huisdier terug vinden

Databank Kat & Fret 

Databank Hond  

Dieren zoeken 

Verloren dieren

Antigif centrum

Algemeen 


Wachtdienst weekend

Wachtdienst Antwerpen 

Crematoria

Antverpia  

Boom  

Info MBT Gereglementeerd beroep

- Beroepsorganisatie waarbij de onderneming is ingeschreven. 
De Orde Der Dierenartsen 
Salisburylaan 54 
9820 Merelbeke 
Tel: 09/225.58.18 
Fax: 09/225.54.95 
e-mail: info@ordederdierenartsen.be
www.ordederdierenartsen.be

- Beroepstitel + Lidstaat waar die is toegekend

Dr. Katelijne Sinjan erkend dierenarts,beroepstitel toegekend in België

Da. Nico Mornie erkend dierenarts,beroepstitel toegekend in België

- Dierenartsen dienen zich te houden aan “ De Code Der Plichtenleer”. Deze gedragscode is raadpleegbaar in het Nederlands via www.ordederdierenartsen.be



Info MBT vergunningen

-          Medische Beeldvorming. De onderneming beschikt over de nodige vergunningen inzake medische beeldvorming. 

Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, Departement Gezondheid&Leefmilieu, Dienst Bescherming van de Gezondheid, 
Ravensteinstraat 36
1000 Brussel 
e-mail: meldpunt@fanc.fgov.be 
www.fanc.fgov.be

-          Geneesmiddelendepot . De onderneming beschikt over een identificatienummer als geneesmiddelendepot. Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten 
FAGG-DG Inspectie
Afdeling Aflevering
Eurostation II
Victor Hortaplein 40/40
1000 Brussel
Tel: 02/524.80.00
e-mail inspection@fagg.be


Reizen met uw gezelschapsdier

U reist met een huisdier naar het buitenland:

- Het dier (hond, kat of fret) moet ingeënt zijn tegen rabiës. Uw huisdier moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid) en dit minimaal 21 dagen voor de reis in geval van een eerste vaccinatie, ook primovaccinatie genoemd. De geldigheidsduur van de vaccinatie wordt berekend volgens de instructies in de bijsluiter en in het paspoort ingeschreven. Voor een primovaccinatie begint die termijn ten vroegste 21 dagen na de toepassing te lopen. Een hervaccinatie binnen de geldigheidsduur geldt onmiddellijk, buiten de geldigheidsduur wordt die als een primovaccinatie beschouwd.

Dit is om te voorkomen dat uw hond of kat besmet zou raken, na contact met een geïnfecteerd dier in het buitenland.

- Het moet geïdentificeerd zijn met een microchip. De tatoeage mag wel nog als ze voor die datum werd geplaatst en duidelijk leesbaar is, maar niet als u naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Malta reist.

- Om tegen hondsdolheid gevaccineerd te kunnen worden, moet het dier geïdentificeerd zijn en een Europees paspoort hebben. De dierenarts kan het dier indien nodig op het ogenblik van de vaccinatie zelf nog identificeren en een paspoort bezorgen.

De geldigheidsduur van de vaccinatie wordt berekend volgens de instructies in de bijsluiter en wordt in het Europees paspoort ingeschreven. Voor een eerste of zogenaamde primovaccinatie begint die termijn ten vroegste 21 dagen na de inenting te lopen. Een hervaccinatie binnen de geldigheidsduur geldt onmiddellijk, buiten de geldigheidsduur wordt die als een primovaccinatie beschouwd.  


Vakantiechecklist

Of uw huisdier nu met u meegaat op vakantie, in een pension verblijft of verzorgd wordt door vrienden, u kunt ervoor zorgen dat uw huisdier zich helemaal lekker voelt door tijdig te beginnen met de voorbereidingen.

Voor dieren die mee gaan op reis:

Het Europees Dierenpaspoort, de vaccinatiepapieren.

Gezondheidcertificaat en andere vereiste documenten.

Eventuele medicijnen (pillen voor het hart, insuline etc.).

Eigen mand, deken of bench.

Voldoende van het vertrouwde merk voer, omdat dat in het buitenland niet altijd verkrijgbaar is.

Eigen eet- en drinkbak.

Voldoende voer en water voor tijdens de reis.

Reistabletten voor onderweg.

Plastic tasjes of zogenaamde doggybags, voor als uw hond onderweg zijn behoefte moet doen.

De halsband met lijn met daaraan vastgemaakt:

De koker met daarin uw huisadres en uw vakantieadres.

De hondsdolheidpenning.

Recente foto van uw hond. Als u uw hond kwijt raakt op vakantie is het altijd handig als u een foto kunt laten zien.

EHBO box voor dieren. Deze zijn verkrijgbaar bij de dierenwinkel.

De favoriete speeltjes van de hond.

Borstel en kam, shampoo en een handdoek voor de hond.

Muilkorf, omdat dat in sommige landen verplicht is.

Voor de mensen die tijdens uw afwezigheid voor uw huisdier zorgen:

Gegevens van uw vakantieadres.

Informatie over dieet en eetgewoontes.

Informatie over medicijnen die eventueel nodig zijn.

Naam en telefoonnummer van uw dierenarts.

Voor als uw huisdier naar een kennel of pension gaat:

Controleer met de beheerder welke vaccinaties en behandelingen vereist zijn voor uw huisdier.

Bescherming tegen vlooien en ontworming.

Vaccinaties tegen kennelhoest/bordetella.

Verder is het verstandig altijd ruim van tevoren een plaats voor uw huisdier te reserveren.

Vergeet niet:

Het Europees Dierenpaspoort, de vaccinatiepapieren.

Gezondheidcertificaat en andere vereiste documenten.

Medicijnen (pillen voor het hart, insuline etc.). 


Aanschaf hond

Waar moet U opletten bij de aanschaf van een pup?

Als U eenmaal heeft beslist welke hond U wilt, dan kan U op zoek gaan naar uw pup. Men kan via verschillende wegen een pup bekomen. U kunt naar een fokker of een kennel gaan. U kunt eens in het asiel gaan kijken. Ook via internet kan men allerlei informatie vinden over pasgeboren puppies.

Als men uiteindelijk een goede fokker of kennel heeft gevonden, dan moet men toch nog op een aantal dingen letten:

- Het is belangrijk dat uw eerste indruk goed is. De pups zijn actief en vrolijk. Ze zien er verzorgd uit. Ze zijn niet   mager met een bol buikje.

- Als U met de pups bezig bent mogen ze niet angstig reageren.

- De oogjes moeten helder en schoon zijn.

- De oren moeten schoon zijn.

- De vacht is glanzend en er zijn geen parasieten te zien.

- U moet ook altijd best even naar de buik kijken van de pup om te zien of er geen navelbreukje aanwezig is.

Welke inentingen heeft uw pup nodig?

Is vaccinatie echt nodig? En hoe zit het met wormen en vlooien??

Meestal heeft uw pup voor de aankoop reeds de "baby-vaccinatie" achter de rug. Daarna volgen er nog 2 inspuitingen met telkens een maan tussen. Verder zijn de jaarlijkse herhalingsentingen nodig 

We beginnen de pups te vaccineren als ze nog bij de moeder zijn, en wel op 6 weken leeftijd. Deze pupenting is in ieder geval tegen:

- Hondenziekte en Parvo

Als U de pup gaat halen bij de fokker rond de leeftijd van 8 weken, dan heeft hij deze eerste inenting in de meeste gevallen al gehad.

Een tweede enting krijgen de pups op de leeftijd van 9 weken. Dan worden ze geënt tegen: 

- Parvo en Leptospirose

Tenslotte krijgen de pups op de leeftijd van 12 weken hun laatste enting, de zogenaamde cocktailenting. Deze vaccinatie bevat:

- Hondenziekte

- Parvo

- Hepatitis

- Parainfluenza/Adeno type 2 virus

- Ziekte van Weil (leptospirose)

Als de pup deze derde enting heeft gehad, is hij volledig in orde voor het ganse jaar. Elk jaar wordt deze cocktailenting dan herhaald.


Vlooien

De meest bekende uitwendige parasiet en nochtans de slechtst gekende.

De meest bekende uitwendige parasiet is wel de vlo. Zodra de vlo een hond of kat gevonden heeft, plant zij zich met een enorme snelheid voort, waardoor heel de omgeving in een minimum van tijd besmet wordt. 

De vlo heeft bloed nodig om te overleven en om zich te kunnen voortplanten. Niet alleen onze huisdieren maar ook de mens kan het slachtoffer worden van deze bloeddorstige parasiet.

Hoe merken we een vlooienbesmetting op?

Bij dieren veroorzaakt de vlo jeuk, haaruitval, huidkwetsuren gevolgd door huidontstekingen en zeer dikwijls allergie tegenover vlooienbeten. Bovendien kunnen vlooien ook bepaalde lintwormen overdragen. Maar ook de mens kan lastiggevallen worden door de vlo. Hoe ontwikkelt de vlo zich ?

Om vlooien goed te bestrijden, moet je weten hoe ze zich ontwikkelden. Een volwassen vlo zuigt bloed bij hond of kat en legt eitjes. Zij kan wel 50 eitjes per dag leggen. Deze eitjes kleven niet aan de vacht van het dier maar vallen op de grond. 

 Na een aantal dagen komt uit het ei een larve. Deze vervelt een aantal keren en spint uiteindelijk een cocon om zich heen. Hieruit komt na verloop van tijd weer een volwassen vlo. Afhankelijk van de omstandigheden (temperatuur, luchtvochtigheid, aanwezigheid huisdieren) duurt deze cyclus 3 weken tot wel 18 maanden.

Wat kunnen we eraan doen?

Ergens in zijn omgeving heeft uw huisdier zich besmet, dit heeft niets te maken met de goede verzorging die u hem geeft.

Voor een doeltreffende vlooienbestrijding dient een volledig vlooienbestrijdingsplan te worden uitgewerkt. Belangrijk is dat zowel het probleem op het dier als in de omgeving wordt aangepakt. Wanneer men uitsluitend het dier behandelt, blijven eitjes, larven en cocons in de omgeving doorgroeien. Het probleem in de omgeving is vaak groter dan men vermoedt. Een vlooienprobleem is helaas niet in 1 uur op te lossen. Na behandeling kan het tot 2 weken duren voor alle vlooien op het dier en in de omgeving gedood zijn.


Muggen

Ook uw hond heeft er last van.

Onder de noemer van wat we gewoonlijk 'muggen' noemen, vallen 500 soorten die zich aan de meeste klimaatvarianten van onze planeet hebben aangepast van de poolstreken tot het tropische woud. Gemeenschappelijke kenmerken van alle muggen zijn lange en slanke poten, twee paar vleugels en twee balanceerkolfjes op de borst om het evenwicht te bewaren bij het vliegen.Muggen hebben eveneens een 'zuigsnuit' waarmee ze steken.

Muggen:een levenscyclus waarbij water een rol speelt.

Het leven van de mug bestaat uit twee delen: een waterfase die betrekking heeft op de eieren en larven, en een luchtfase voor de volwassen muggen.

Maar eerst heeft het volwassen wijfje een bloedmaaltijd nodig om eieren te kunnen leggen. Bij het steken injecteert de mug speeksel dat de plek van de steek lokaal verdooft en voorkomt dat het bloed in de zuigsnuit stolt.

 Na deze bloedmaaltijd legt het volwassen wijfje eieren in het water, zelfs in tijdelijke verzamelplaatsen van water zoals plassen of schoteltjes van bloempotten. Na twee tot drie dagen komen de larven uit deze eitjes; uit elk eitjes 1 larve die zich nog altijd in het water in een nimf transformeert vooraleer een volwassen mug te worden. 

Muggen: een gevaar voor ziekten voor uw hond

Het is algemeen bekend dat muggen ziekten kunnen overbrengen op de mens. De meest bekende is malaria. Maar muggen kunnen ook ziekten overbrengen op uw hond.

Ondermeer de phlebotomus, ook 'zandvlieg' genoemd, is een mug die veel schade kan aanrichten als ze uw hond bijt. Deze mug komt voor in het zuiden van Europa, in Azie, Afrika en Zuid-Amerika. Ze is vooral 's nachts actief. 'Zandvliegen' komen overvloedig voor in landelijke gebieden of beboste zones zoals tuinen en parken. Wanneer deze mug uw hond steekt kan ze de ziekte genaamd Leishmaniasis overdragen. Deze door besmetting met een parasiet veroorzaakte aandoening treft de huid, de slijmvliezen, de lever, de milt of de klieren naargelang de ontwikkelde vorm. Eens besmet kan uw hond niet van deze aandoening genezen, raadpleeg daarom uw dierenarts voor u op reis gaat voor meer informatie. 

 Als u dit wenst zal uw dierenarts u meer informatie kunnen verstrekken over deze aandoening.


Teken

Kleine teken kunnen grote gevolgen hebben. Zij voeden zich met bloed en kunnen ernstige ziekten overbrengen. Het is dan ook belangrijk dat u teken geen kans geeft!

Teken behoren tot de spinachtigen en komen voor over heel de wereld, ook in Europa. In onze streken zijn twee soorten belangrijk: de gewone hondenteek (Ixodes ricinus) omdat deze hier bij ons voorkomt en de bruine hondenteek (Rhipicephalus sanguineus) omdat hij wereldwijd de belangrijkste teek is en via reizen kan meegebracht worden.

De teek brengt het grootste deel van zijn leven door in de natuur: bossen en graslanden. Om zich te kunnen ontwikkelen en voort te planten heeft hij echter bloed nodig. De teek die bij ons voorkomt heeft voor zijn volledige ontwikkeling drie gastheren nodig. Dat wil zeggen dat hij 3 dieren gebruikt om bloed te zuigen. Hij kiest hierbij voor wilde dieren (bosmuizen, egels, eekhoorns, reeen,...) als huisdieren (schapen, runderen, paarden, honden, katten,...) evenals de mens

Wanneer een prooi voorbijkomt dan hecht de teek zich vast en boort zich in de huid van zijn gastheer.

Hij zuigt niet alleen bloed maar kan ook bepaalde ziektes overdragen waaronder de ziekte van Lyme (borreliose). De teek besmet zich met de ziekte van Lyme door zuigen van bloed van dieren die drager zijn van deze ziekte (bijvoorbeeld bosmuizen).

Welke zijn de ziektetekens van de ziekte van Lyme bij de hond?

Koorts, gebrek aan eetlust, lusteloosheid, stijfheid en manken na een tekenbeet zijn de meest voorkomende ziektetekens bij de hond.

In een tweede fase treden gewrichtsontstekingen op, aantasting van het zenuwstelsel en eventueel hartproblemen. 

In een derde stadium kunnen deze aandoeningen een chronisch karakter krijgen. Ook hier geldt dus beter voorkomen dan genezen! 

Het tekenseizoen duurt 7 maanden.


Wormen

Wormen zijn de meest voorkomende inwendige parasieten bij onze huisdieren. Uw huisdier kan geplaagd worden door twee soorten wormen: lintwormen (cestoden) en ronde wormen (nematoden)

Lintwormen

Hoe besmetten onze honden en katten zich met lintwormen? 

Lintwormen worden altijd overgedragen door een "tussengastheer". Zoals een mens rauw vlees moet innemen om een lintworm te krijgen, zo krijgen dieren lintwormen door het opnemen van muizen (katten), konijnen (honden) of vlooien (honden en katten). Deze noemt men dan de tussengastheren.

En wat kunnen we hieraan doen?

Een bestrijding van lintwormen bestaat dus altijd uit twee delen: ten eerste de lintworm zelf aanpakken en ten tweede de tussengastheer bestrijden. De meest voorkomende tussengastheer is de vlo. 

Het spreekt dus voor zich dat gelijktijdig de vlo moet worden bestreden.

Hoe ontdekken we dat ons huisdier een lintworm heeft?

Meestal is een besmetting niet zichtbaar. Soms is ze te herkennen aan platte bewegende wormpjes op de vacht van het dier of ziet men verdroogde kleine "rijstkorreltjes".

Ronde Wormen

De meeste huisdieren zijn besmet met ronde wormen waarvan de meest voorkomende de spoelwormen zijn.

Hoe besmetten onze honden en katten zich met ronde wormen?

Er zijn 4 verschillende manieren waarop uw huisdier zich kan besmetten :

- reeds voor de geboorte via de baarmoeder, voornamelijk bij pups;

- onmiddellijk na de geboorte via de moedermelk, voornamelijk bij kittens;

- door opname van toevallige tussengastheren zoals vogels en knaagdieren;

- door contact met besmette uitwerpselen die overal verspreid zijn in de omgeving zoals in publieke parken, zandbakken enz.

Waarom komen deze wormen zo vaak voor?

Omdat er zoveel manieren zijn waarop onze huisdieren zich kunnen besmetten.

Omdat wormen grote hoeveelheden eieren produceren (zo'n 200.000 per dag), waarmee ze de omgeving besmetten (parken, wandel- en voetpaden enz.).

Omdat wormeieren die zich overal in de omgeving bevinden zeer lang kunnen overleven in de bodem ( 3 tot 5 jaar).

Hoe merken we een wormbesmetting op?

Heel vaak is er niets te merken aan het dier. Maar ook een ogenschijnlijk gezond dier kan besmet zijn met wormen. Bij een ernstige besmetting kunnen de symptomen erg uiteenlopend zijn. Onze dieren kunnen achterblijven in groei, hun weerstand kan verminderen, zij kunnen diarree vertonen of juist opgestopt zijn. Soms hoesten of braken ze, bij erge besmettingen kunnen ze zelfs sterven.

Wat kunnen we eraan doen?

- Door regelmatig onze huisdieren te ontwormen voorkomen we veel leed. 

- Hoe vaak dieren ontwormd moeten worden is afhankelijk van:

- de leeftijd: jongere dieren moeten vaker ontwormd worden dan oudere dieren. Ook voor volwassen dieren is 3-4 x per jaar ontwormen geen overbodige luxe.

- de levenswijze van de dieren en de manier waarop zij besmet geraakt zijn.

- de wormsoort.


Nieuwe huisdieren

De nieuwe huisdieren zijn niet meer zo nieuw! Steeds meer mensen worden aangetrokken tot deze nieuwe dierensoorten:  fretten, konijnen, kleine knaagdieren,   ... De familie van nieuwe huisdieren is heel groot en zeer heterogeen.

De populatie van deze nieuwe huisdieren verhoogt zonder stoppen. De zorgtechnieken en kennis van deze nieuwe huisdieren veranderen snel en maken nu deel uit van ons dagelijks werk.

Aarzel  dus niet om bij ons op consultatie te komen met uw rat, fret, schildpad, enz. of kom langs om advies in te winnen.

Voor u komt ...

Vergeet niet om uw dieren te vervoeren in kooien aangepast aan hun gestalte, ze uit de tocht te zetten en indien nodig dat ze warm zitten . Aarzel ook niet om langs te komen met foto's van hun huis/ kooi of habitat waarin ze opgroeien. U kunt eveneens stalen van hun eten mee brengen en de merkreferenties doorgeven van het eten dat u voor die dieren aankoopt. Zo kunnen we nagaan of ze werkelijk voldoen aan de behoeften van uw huisdier.


Content photo

Privacyverklaring

Bedrijf: DAP Sinjan
Adres: Ringlaan 180, 2170 Merksem
Telefoonnummer: 03/6460119
e-mailadres: info@dierenartssinjan.be

Verwerking van persoonsgegevens

DAP Sinjan verwerkt persoonsgegevens met het oog op efficiënt klantenbeheer (administratie, patiëntenzorg, opvolging dossiers, verkopen, geneesmiddelenadministratie, en het verzenden van marketing en gepersonaliseerde reclame). Om u specifieke informatie rond uw huisdier te sturen, kunnen wij deze informatie richten per soort huisdier (hond, kat, paard, knaagdier,…) dat u bij ons of in onze app heeft geregistreerd.

Rechten van de betrokkene

De klant heeft ten allen tijde recht op een volledige weergave van zijn persoonsgegevens en kan deze laten verbeteren indien ze onjuist of onvolledig zouden zijn. Ook is er een mogelijkheid voorzien om deze gegevens te laten verwijderen, de verwerking ervan te laten beperken of hiertegen bezwaar te maken overeenkomstig artikel 6.1 lid (e) en lid (f).

Daarnaast kan de klant een kopie van zijn persoonsgegevens in een duidelijk gestructureerde en machinaal leesbare vorm bekomen en deze laten overmaken aan een ander bedrijf.

De klant kan dit doen door zelf de instellingen van zijn account aan te passen en/of een e-mail te verzenden naar volgend e-mailadres: info@dierenartssinjan.be
De klant heeft het recht om zich te verzetten tegen elke verwerking van zijn gegevens met het oog op direct marketing.

Indien de klant een klacht wenst in te dienen, kan hij dit bij de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer (Drukpersstraat 35, 1000 Brussel – commission@privacycommission.be).

Rechtsgrond(en) van de verwerking

Persoonsgegevens worden verwerkt op basis van artikel 6.1 (b) noodzakelijk voor het uitvoeren van de overeenkomst en (c) noodzakelijk om te voldoen aan een wettelijke verplichting van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Overmaken aan derden

De persoonsgegevens zullen niet aan derde bedrijven doorgegeven worden. Het is echter wel mogelijk dat er een back-up gemaakt wordt van deze gegevens. Indien deze back-up gemaakt wordt, wordt er gebruik gemaakt van een server die gelokaliseerd is binnen de Europese Economische ruimte of van een server die voldoet aan de overeenkomsten die opgemaakt zijn binnen de Privacy Shield regelgeving. De bedrijven garanderen de nodige technische en organisatorische maatregelen ter bescherming van de persoonsgegevens.

Bij een openstaande vordering kunnen de klantgegevens, inclusief factuurgegevens, doorgegeven worden aan een derde partij die instaat voor de inning hiervan.
Het is tevens mogelijk dat bij het opmaken van voedingsadvies voor het huisdier van een klant, de klantgegevens zoals naam, voornaam en e-mailadres doorgegeven worden aan een derde partij zodanig dat dit advies gepersonaliseerd kan worden.

Bewaarperiode

De persoonsgegevens die gebruikt worden voor klantbeheer worden niet langer bewaard dan de termijn noodzakelijk om aan de wettelijke vereisten te voldoen (boekhouding, geneesmiddelenadministratie,…)

Content photo

Neem contact met ons op

Dr. Sinjan Katelijne photo

Dr. Katelijne Sinjan

Da. Lateur Paulien photo

Da. Paulien Lateur

Ringlaan 180

2170 Merksem

Download gratis onze handige app

Onze code : 1802170

Télécharger notre application iOs Télécharger notre application Android
Dr. Sinjan Katelijne photo

Dr. Katelijne
Sinjan

Da. Lateur Paulien photo

Da. Paulien
Lateur

Consultatieuren van Dr. Katelijne Sinjan

Op afspraak

Wij werken alle weekdagen op afspraak. 03/646.01.19 of via onze App.

Maak een afspraak

Vrije raadpleging

Consultatieuren van Da. Paulien Lateur

Op afspraak

Wegens Coronamaatregel zijn er geen vrije raadplegingen. Wij werken alle weekdagen na afspraak. 03/646.01.19 of via onze App.

Vrije raadpleging

Noodnummer(s)

Dr. Lastname Firstname photo

Wachtdienst Dierenartsen Groot-Antwerpen en Rupelstreek

Voor dringende zorg voor uw huisdier, tijdens weekend van vrijdagavond 19u tot maandagochtend 7u en op wettelijke feestdagen. Gelieve steeds eerst uw eigen dierenarts te contacteren. Om de beste zorgen te garanderen, wordt uw huisdier op de praktijk onderzocht en verzorgd. Gelieve eigen vervoer te voorzien. Tarieven zijn verhoogd tijdens wachtdiensten, gelieve hiermee rekening te houden.

Artikels

Bekijk alle artikels Section photo

Over gezondheid

Section photo

Over baasje

Section photo

Ontdekken

Section photo

Mijn APP